Kostvejledning

Veje til Sundhed tilbyder professionel kostvejledning og diætetik til privatpersoner og til virksomheder.

Fremgangsmåde
Kostvejledningen kan foregå individuelt, i grupper eller som familievejledning. Kostvejledningen kan gennemføres i klinikken eller ved hjemmebesøg.

Ved første konsultation taler du med diætisten om, hvad du ønsker at opnå gennem kosten. I afstemmer forventningerne til forløbet og taler om, hvad der skal til for, at du kan opnå netop dit personlige mål. Ved at tage udgangspunkt i din hverdag, dine motionsvaner, hvad du spiser og hvilken mad du godt kan lide, giver diætisten nogle redskaber, som kan hjælpe dig. Det kan fx være forslag til mad på farten eller til mad før og/ efter træning. Diætisten giver forslag til realistiske kostændringer og udleverer relevante materialer. Det kan fx være sundere alternativer til den søde tand ved mellemmåltider, forslag til sund, ernæringsrigtig mad i en hektisk hverdag for børnefamilier eller en indkøbsguide til hurtigere at kunne snuppe de sunde fedtfattige valg ned i indkøbskurven. Ønsker du, at der udarbejdes en individuel kostplan, sendes den efterfølgende pr. mail.

Forløbets varighed
Du aftaler med diætisten, hvor hurtig din kostændring skal ske. Om du kun ønsker at ændre små ting af gangen eller hellere vil følge en kostplan med konkrete anvisninger. Efter første konsultation anbefales en efterfølgende kostvejledning ca. 2 uger senere, især hvis du har fået tilsendt en kostplan, du evt. vil have justeret eller har spørgsmål til. Herefter anbefales normalt to opfølgninger, som bør lægges med ca. 3-4 ugers interval.

Motivation
Et diætistforløb er egentlig en kost- og livsstilsomlægning. Indgroede vaner tager tid at ændre og kræver, at du er motiveret til at arbejde hårdt for det. På den anden side, skal det også være til at holde ud at være i et diætistforløb.

  • Vægttab: Du skal ikke undgå fødselsdage og andre sociale begivenheder, hvis du er i et vægttabsforløb. Men du får hjælp til at håndtere fristelser og får valgmuligheder til sunde alternativer, så du bagefter har god samvittighed. I et vægttabsforløb benyttes kropsanalysevægten ofte som et redskab til at fastholde motivationen. Der kan kigges nærmere på, hvor meget din kropssammensætning bliver sundere ved dine anstrengelser. Samtalerne vil desuden omhandle værdibasering af din livskvalitet, så du nemmere kan beslutte, hvor du skal lægge dit fokus, hvis din kost- og livsstilsomlægning skal lykkes.
  • Børnefamilier: Motivationen fastholdes ved, at I ved hver konsultation kommer ind på det enkelte familiemedlems rolle og ansvar i diætistforløbet. Det kræver samarbejde at ændre vaner i en familie og der kan nemt dukke udfordringer op, som kan forsinke den planlagte kost- og livsstilsomlægning.

Kostanalyse
Hvis du ønsker en grundig analyse af din kost, kan du skrive alt ned på mål og vægt, som du spiser og drikker i 3 dage. Herefter indtastes data i et computerprogram, som analyserer næringsstofindholdet i din kost. På baggrund af resultaterne kommer du til en kostvejledning, hvor du får vurderet din kost i forhold til kalorieindhold, makronæringsstoffer, fedtsyresammensætning, vitaminer og mineraler.

Vægten
Vægten, der anvendes i klinikken, er en Tanita SC-330 S. Dette er en avanceret kropsanalysevægt, som bruger bioelektrisk impedans analyse (BIA). Målingen sker ved at sende et sikkert elektrisk signal fra fødderne op gennem kroppen. Signalet møder modstand, når det passerer gennem fedtvæv. Denne modstand kaldes for impedans. Vægten kalkulerer nu fedtprocenten ved anvendelse af køn, højde og vægt.

Det separate digitale display med integreret printer udskriver en komplet “Body Composition Profile” på få sekunder. Den giver udskrift med vægt, BMI, basal stofskifte, fedtprocent, fedtmasse, fedt omkring indre organer (visceral fat rating), muskelmasse, vand i procent og kg, vurderet knoglemasse samt fysisk alder populært kaldet metabolisk alder. Kapacitet: 270 kg – 100 g.

Apparatet har funktionen Goal Setter (GS) (målsætning), som kalkulerer mængden af fedt masse, som skal tabes eller tages på for nå et bestemt fedtprocent-mål. GS fokuserer på aktuel fedtmasse snarere end vægt.

Denne vægt er et godt redskab som visuel øjenåbner, hvis det er et vægttab, du søger hjælp til. Der kan vejes igen ved opfølgende samtale 3-4 uger senere, for at se resultatet af dine anstrengelser. Det sker ofte, at man ved vægttab står stille på samme vægt i en periode. Grunden til dette er, at muskler vejer mere end fedt og hvis du har øget din motion, har du givetvis øget din muskelmasse. Dette kan aflæses på den strimmel, som vægten udskriver. Det kan holde motivationen oppe at sammenligne med tidligere udskrift og se at fedtmassen er faldet og muskelmassen er øget. Din kropssammensætning er blevet sundere, selvom vægten står stille.

Vægten kan ligeledes anvendes som almindelig vægt uden ovenstående udskrift. Dette vil ske ved børn under 7 år og når det ellers er passende, fx ved vægtkontroller.